有機加工食品の日本農林規格(暫定版)
  法令番号:平成十七年農林水産省告示第千六百六号 改正:令和二年農林水産省告示第千三百八十五号 辞書バージョン:14.0 翻訳日:令和3年2月24日
Japanese Agricultural Standard for Organic Processed Foods (Tentative translation)
Law number: Public Notice of the Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries No. 1606 of 2005 Amendment: Public Notice of the Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries No. 1385 of 2020 Dictionary Ver: 14.0 Translation date: February 24, 2021


有機加工食品の日本農林規格(暫定版)
Japanese Agricultural Standard for Organic Processed Foods (Tentative translation)
有機加工食品の日本農林規格(平成十七年十月二十七日農林水産省告示第千六百六号)
Japanese Agricultural Standard for Organic Processed Foods (Public Notice of the Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries No. 1606 of October 27, 2005)
日本農林規格等に関する法律(昭和二十五年法律第百七十五号)第九条において準用する同法第七条第一項の規定に基づき、有機農産物加工食品の日本農林規格(平成十二年一月二十日農林水産省告示第六十号)の全部を次のように改正し、同法第十条第一項の規定に基づき公示する。
Pursuant to the provisions of Article 7, paragraph (1) of the Act on Japanese Agricultural Standards (Act No. 175 of 1950) as applied mutatis mutandis pursuant to Article 9 of the same Act, the Japanese Agricultural Standard for Organic Agricultural Processed Foods (Public Notice of the Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries No. 60 of January 20, 2000) shall beentirely amended as follows, and public notice shall be given pursuant to the provisions of Article 10, paragraph (1) of the same Act.
(目的)
(Purpose)
第1条 この規格は、有機加工食品の生産の方法についての基準等を定めることを目的とする。
Article 1 The purpose of this Standard is to establish criteria, etc. for the methods of production of organic processed foods.
(有機加工食品の生産の原則)
(Principle for the Production of Organic Processed Foods)
第2条 有機加工食品は、原材料である有機農産物の日本農林規格(平成17年10月27日農林水産省告示第1605号)第3条に規定する有機農産物(以下「有機農産物」という。)及び有機畜産物の日本農林規格(平成17年10月27日農林水産省告示第1608号)第3条に規定する有機畜産物(以下「有機畜産物」という。)の有する特性を製造又は加工の過程において保持することを旨とし、物理的又は生物の機能を利用した加工方法を用い、化学的に合成された添加物及び薬剤の使用を避けることを基本として、生産することとする。
Article 2 In accordance with the principle of preserving the characteristics of the raw materials, Organic processed foods shall be produced from the organic agricultural products prescribed in Article 3 of the Japanese Agricultural Standard for Organic Products of Plant Origin (Public Notice of the Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries No. 1605 of October 27, 2005) (hereinafter referred to as "organic products of plant origin") and organic livestock products prescribed in Article 3 of the Japanese Agricultural Standard for Organic Livestock Products (Public Notice of the Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries No. 1608 of October 27, 2005) (hereinafter referred to as "organic livestock products"), basically using such processing methods which may utilize physical or biological functions in the process of manufacturing or processing, and avoiding the use of chemically synthesized additives and agents.
(定義)
(Definitions)
第3条 この規格において、次の表左欄の用語の定義は、それぞれ同表右欄のとおりとする。
Article 3 In this Standard, the terms shown in the left column of the following table are defined in the right column of the same table.
用語
Terms
定義
Definitions
有機加工食品
Organic processed foods
次条の基準に従い生産された加工食品であって、原材料(食塩及び水を除く。)及び添加物(加工助剤を除く。)の重量に占める農産物(有機農産物を除く。)、畜産物(有機畜産物を除く。)、水産物及びこれらの加工品並びに添加物(有機加工食品として格付された一般飲食物添加物(一般に食品として飲食に供されている物であって添加物として使用されるものをいう。以下同じ。)及び加工助剤を除く。)の重量の割合が5%以下であるものをいう。
Such organic processed foods should be produced in accordance with the criteria set forth in the following Article and the total weight of the raw materials (excluding salt and water) and additives (excluding processing aids) should not be more than 5% of the total weight of the followings; 1) Agricultural products (excluding organic products of plant origin), 2) Livestock products (excluding organic livestock products), marine products, and processed products thereof, 3) Additives (excluding general food and drink additives (meaning those generally provided for eating or drinking as foods; the same applies hereinafter)
有機農産物加工食品
Organic processed foods of plant origin
有機加工食品のうち、原材料(食塩及び水を除く。)及び添加物(加工助剤を除く。)の重量に占める農産物(有機農産物を除く。)、畜産物、水産物及びこれらの加工品並びに添加物(有機加工食品として格付された一般飲食物添加物及び加工助剤を除く。)の重量の割合が5%以下であるものをいう。
Such Organic processed foods of plant origin are included in the abovet Organic Processed Foods and total weight of the raw materials(excluding salt and water) and additives (excluding processing aids) should not be more than 5% of the total weight of the followings; 1) Agricultural products (excluding organic products of plant origin ), 2) Livestock products, marine products, and processed products thereof, and 3) Additives (excluding general food and drink additives graded as organic processed foods and processing aids) in the raw materials (excluding salt and water) and additives (excluding processing aids)
有機畜産物加工食品
Organic livestock processed foods
有機加工食品のうち、原材料(食塩及び水を除く。)及び添加物(加工助剤を除く。)の重量に占める農産物、畜産物(有機畜産物を除く。)、水産物及びこれらの加工品並びに添加物(有機加工食品として格付された一般飲食物添加物及び加工助剤を除く。)の重量の割合が5%以下であるものをいう。
Such Organic LIvestock processed foods are included in the above Organic Processed Products and the total weight of the raw materials(excluding salt and water) and additives (excluding processing aids) should not be more tha 5% of the total weight of the followings; 1) Agricultural products 2) Livestock products (excluding organic livestock products), marine products, and processed products thereof, 3) Additives (excluding general food and drink additives graded as organic processed foods and processing aids) in the raw materials (excluding salt and water) and additives (excluding processing aids)
有機農畜産物加工食品
Organic plant and livestock processed foods
有機加工食品のうち、有機農産物加工食品及び有機畜産物加工食品以外のものをいう。
Organic plant and livestock processed foods means organic processed foods other than organic processed foods of plant origin and organic livestock processed foods.
化学的処理
Chemical treatment
次のいずれかに該当することをいう。
Chemical treatment should fall under one of the folowing two categories;
1 化学的手段(燃焼、焼成、溶融、乾留及びけん化を除く。以下同じ。)によって、化合物を構造の異なる物質に変化させること。
1 To convert a chemical compound into a substance with a different structure by chemical means (excluding combustion, calcining, melting, dry distillating and saponification; the same applies hereinafter)
2 化学的手段により得られた物質を添加すること(最終的な製品に当該物質を含有しない場合を含む。)。
2 To add a substance obtained by chemical means (including the cases where the final product does not contain such substance)
組換えDNA技術
Recombinant DNA technology
酵素等を用いた切断及び再結合の操作によって、DNAをつなぎ合わせた組換えDNA分子を作製し、それを生細胞に移入し、かつ、増殖させる技術をいう。
Recombinant DNA technology means technologies to produce recombinant DNA molecules joining DNA by cutting and rejoining operation by using enzymes or the like, transfer the molecules into living cells, and reproduce them.
転換期間中有機農産物
Organic products of plant origin during the conversion period
有機農産物の日本農林規格第4条の表ほ場の項基準の欄2に規定する転換期間中のほ場において生産された農産物をいう。
"Organic products of plant origin during the conversion period" means such agricultural products produced in a field during such conversion period prescribed in item-2 of field in the table of Article 4 of the Japanese Agricultural Standard for Organic Products of Plant Origin.
(生産の方法についての基準)
(Criteria for Production Methods)
第4条 有機加工食品の生産の方法についての基準は、次のとおりとする。
Article 4 The criteria for the production methods of organic processed foods are as follows.
事項
Items
基準
Criteria
原材料及び添加物(加工助剤を含む。)
Raw materials and additives (including processing aids)
次に掲げるものに限り使用することができる。ただし、2又は4に掲げるものについては、使用する原材料と同一の種類の有機農産物、有機畜産物又は有機加工食品の入手が困難な場合に限る。
Only those mentioned below may be used; However, those set forth in the following 2 or 4 may be used only in the cases where it is difficult to obtain the same type of organic products of plant origin , organic livestock products or organic processed foods as the raw materials to be used.
1 以下のうち、その包装、容器又は送り状に格付の表示が付されているもの。ただし、その有機加工食品を製造し、又は加工する者により生産され、日本農林規格等に関する法律(昭和25年法律第175号)第10条又は第30条の規定により格付されたものにあってはこの限りでない。
1 The following products with a grade label affixed on their package, container or invoice; excluding those products which should be produced by the manufactures or processers of the relevant organic processed foods and graded pursuant to Article 10 or Article 30 of the Act on Japanese Agricultural Standards (Act No. 175 of 1950):
(1) 有機農産物
(1) organic products of plant origin ;
(2) 有機加工食品
(2) organic processed foods; and
(3) 有機畜産物
(3) organic livestock products.
2 1以外の農畜産物。ただし、以下のものを除く。
2 Such agricultural and livestock products other than those specified in the above 1, excluding the followings;
(1) 原材料として使用した有機農産物及び有機畜産物と同一の種類の農畜産物
(1)Same type of Agricultural & Livestock products as organic agricultural products of plant origin and organic livestock products used as raw materials;
(2) 放射線照射が行われたもの
(2) Those products which have been irradiated
(3) 組換えDNA技術を用いて生産されたもの
(3) those produced by using the recombinant DNA technology.
3 水産物(放射線照射が行われたもの及び組換えDNA技術を用いて生産されたものを除く。)
3 Marine products (excluding those irradiated or those produced by using recombinant DNA technology)
4 農畜水産物の加工品(1に掲げるもの((2)に掲げるものに限る。)、原材料として使用した有機加工食品と同一の種類の加工食品、放射線照射が行われたもの及び組換えDNA技術を用いて生産されたものを除く。)
4 Processed products of agricultural, livestock and marine products (Those set forth in the above 1 (limited to those set forth in (2)), processed foods of the same type as organic processed foods used as raw materials, those irradiated or produced by using recombinant DNA technology shall be excluded)
5 食塩
5 Salt
6 水
6 Water
7 別表1の添加物(組換えDNA技術を用いて製造されたものを除く。以下同じ。)
7 Additives listed in Appended Table 1 (excluding those manufactured by using recombinant DNA technology; the same applies hereinafter)
原材料及び添加物の使用割合
Percentage of additives and raw materials
原材料(食塩及び水を除く。)及び添加物(加工助剤を除く。)の重量に占めるこの表原材料及び添加物(加工助剤を含む。)の項基準の欄2、3、4、及び7(有機加工食品として格付された一般飲食物添加物及び加工助剤を除く。)に掲げるものの重量の割合が5%以下であること。
The weight percentage of those set forth in 2, 3, 4, and 7 of the item of raw materials and additives (including processing aids) of this table (excluding general food and drink additives graded as organic processed foods and processing aids) in the total weight of raw materials (excluding salt and water) and additives (excluding processing aids) should be 5%.or less.
製造、加工、包装、保管その他の工程に係る管理
Management of manufacturing, processing, packaging, storage, and other processes
1 製造又は加工は、物理的又は生物の機能を利用した方法(組換えDNA技術を用いて生産された生物を利用した方法を除く。以下同じ。)によることとし、添加物を使用する場合は、必要最小限度とすること。
1 Manufacturing or processing shall be carried out by the methods using the physical or biological functions (excluding the methods utilizing living organisms produced by the recombinant DNA technology; the same applies hereinafter), in cases where additives are used, only the minimum amount shall be used.
2 原材料として使用される有機農産物、有機加工食品及び有機畜産物は、他の農畜産物又はその加工食品が混入しないように管理を行うこと。
2 Organic agricultural products of plant origin , organic processed foods, and organic livestock products, when used as materials, should be strictly under control so that they should not be mixed up with other agricultural products of plant origin and livestock products or processed foods thereof.
3 有害動植物の防除は、物理的又は生物の機能を利用した方法によること。ただし、物理的又は生物の機能を利用した方法のみによっては効果が不十分な場合には、別表2の薬剤並びに食品及び添加物(これらを原材料として加工したものを含み、農産物に対して病害虫を防除する目的で使用するものを除く。)に限り使用することができる。この場合においては、原材料、添加物及び製品への混入を防止すること。
3 Pest control shall be carried out by the physical or biological methods; however, should such physical or biological methods alone not effective enough, only those chemical agents listed in Appended Table 2, and food and additives (including those processed using food and additives as raw materials, and excluding those used to plant products for the purpose of controlling pests and diseases ) may be used. In such cases, preventive measures should be taken to avoid the mix-up or contamination risk of raw materials, additives, and products.
4 3の方法のみによっては有害動植物の防除の効果が不十分な場合には、有機加工食品を製造し、又は保管していない期間に限り、別表2に掲げられていない薬剤を使用することができる。この場合においては、有機加工食品の製造開始前に、これらの薬剤を除去すること。
4 Should the pest control methods referred to in 3 not be effective enough ,such chemical agents not listed in Appended Table 2 may be used only in the cases where organic processed foods are not manufactured or stored. In such case, these chemical agents shall be removed before the starting the production of organic processed foods
5 有害動植物の防除、食品の保存又は衛生の目的での放射線照射を行わないこと。
5 Irradiation shall not be used for the purpose of pest control, food preservation or sanitation.
6 この表原材料及び添加物(加工助剤を含む。)の項の基準及びこの項1から5までに掲げる基準に従い製造され、又は加工された食品が農薬、洗浄剤、消毒剤その他の資材により汚染されないように管理を行うこと。
6 Such foods manufactured or processed in accordance with the criteria specified in the above items 1-5 of Raw Materials and Additives (including processing aids) of this table shall be managed so as not to be contaminated with agricultural chemicals, detergents, disinfectants, or other substances.
(有機加工食品の表示)
(Labeling of Organic Processed Foods)
第5条 食品表示基準(平成27年内閣府令第10号)の規定に従うほか、有機加工食品の名称及び原材料名の表示は、次に規定する方法により行うものとする。
Article 5 Names of organic processed foods and raw materials shall be labeled in accordance with the provisions of the Food Labeling Standards (Cabinet Office Order No. 10 of 2015) or in the following methods.
区分
Classification
基準
Criteria
名称の表示
Labeling of the products
1 次の例のいずれかにより記載すること
1 Such products should be labelled as shown below
(1) 「有機○○」又は「○○(有機)」
(1) "有機○○" or "○○(有機)" (which means "organic ○○" or "○○ (organic)" in Japanese.)
(2) 「オーガニック○○」又は「○○(オーガニック)」
(2) "オーガニック○○" or "○○(オーガニック)" (which means "organic ○○" or "○○ (organic)" in Japanese.)
(注)「○○」には、当該加工食品の一般的な名称を記載すること。
(Note) Generally used names of the processed foods should be put in the "○○."
2 1の基準にかかわらず、転換期間中有機農産物又はこれを製造若しくは加工したものを原材料として使用したものにあっては、1の例のいずれかにより記載する名称の前又は後に「転換期間中」と記載すること。ただし、商品名の表示されている箇所に近接した箇所に、背景の色と対照的な色で、日本産業規格Z8305(1962)に規定する14ポイントの活字以上の大きさの統一のとれた活字で、「転換期間中」と記載する場合は、この限りでない。
2 Notwithstanding the criteria set forth in the above 1, in the cases where such organic products of plant origin still in a conversion period or those manufactured or processed thereof, are used as raw materials, such explanatory notes as" in the conversion period"shall be added either in front of or after such labelling description specified in the above 1, except for the cases where such notes as "in the conversion period" shall be printed in the space adjacent to the name of the products in uniform type of 14 points or larger as prescribed in Japanese Industrial Standard Z8305 (1962) with good color against the background.
原材料名の表示
Labeling of the raw materials
1 使用した原材料のうち、有機農産物(転換期間中有機農産物を除く。)、有機加工食品(転換期間中有機農産物を原材料としたものを除く。)又は有機畜産物にあっては、その一般的な名称に「有機」等の文字を記載すること。
1 However, should any organic products of plant origin (excluding those that are still in a conversion period), any organic processed foods (excluding those produced by using organic products of plant origin in the conversion period as raw materials), or any organic livestock products be used as raw materials, such word as "organic" should be added to the generally used names for the labelling.
2 転換期間中有機農産物又はこれを製造若しくは加工したものを原材料として使用したものにあっては、1の基準により記載する原材料名の前又は後に「転換期間中」と記載すること。ただし、商品名の表示されている箇所に近接した箇所に、背景の色と対照的な色で、日本産業規格Z8305(1962)に規定する14ポイントの活字以上の大きさの統一のとれた活字で、「転換期間中」と記載する場合は、この限りでない。
2 Should any organic product of plant origin in the conversion period, or those manufactured or processed thereof be used as a raw materials, the words " in the conversion period" shall be added in front of or after the name of the raw material for such labelling in accordance with the criteria set forth in the above 1, except for the cases where such notes as "in the conversion period" shall be printed in the space adjacent to the name of the products in uniform type of 14 points or larger as prescribed in Japanese Industrial Standard Z8305 (1962) with good color against the background.
別表1 添加物
Appended Table 1 Additives
INS番号
INS number
添加物
Additives
基準
Criteria
330
330
クエン酸
Citric acid
pH調整剤として使用するもの又は野菜の加工品若しくは果実の加工品に使用する場合に限ること。
Allowed to use only as a pH adjuster, or in the processed vegetable products or processed fruit products
331iii
331iii
クエン酸ナトリウム
Trisodium citrate
ソーセージ、卵白の低温殺菌又は乳製品に使用する場合に限ること。
Allowed to use only for the sausages, egg whites (for pasteurizing), or dairy products
296
296
DL―リンゴ酸
DL-Malic acid
農産物の加工品に使用する場合に限ること。
Allowed to use only in the processed products of plant origin
270
270
乳酸
Lactic acid
野菜若しくは米の加工品に使用する場合、ソーセージのケーシングに使用する場合、凝固剤として乳製品に使用する場合又はpH調整剤としてチーズの塩漬に使用する場合に限ること。
Allowed to use only in the following cases; 1)In the processed vegetable or rice products, 2)In the sausage casings, 3)As a coagulant in dairy products, or4)As a pH adjuster in the salted cheese
300
300
L―アスコルビン酸
L-Ascorbic acid
農産物の加工品に使用する場合に限ること。
Allowed to use only in the processed products of plant origin
301
301
L―アスコルビン酸ナトリウム
Sodium L-ascorbate
食肉の加工品に使用する場合に限ること。
Allowed to use only in the processed meat products
タンニン(抽出物)
Tannin (extract)
ろ過助剤として農産物の加工品に使用する場合に限ること。
Allowed to use only as a filter aid in the processed products of plant origin
513
513
硫酸
Sulfuric acid
pH調整剤として砂糖類の製造における抽出水のpH調整に使用する場合に限ること。
Allowed to use only as a pH adjuster for pH adjustment of extracted water in the sugar production.
500i
500i
炭酸ナトリウム
Sodium carbonate
菓子類、砂糖類、豆類の調製品、麺・パン類又は中和剤として乳製品に使用する場合に限ること。
Allowed to use only in the confectioneries, sugars, prepared pulses, noodles, bread, or, as a neutralizer in the dairy products
500ii
500ii
炭酸水素ナトリウム
Sodium hydrogen carbonate
菓子類、砂糖類、豆類の調製品、麺・パン類、飲料、野菜の加工品、果実の加工品又は中和剤として乳製品に使用する場合に限ること。
Allowed to use only in the confectioneries, sugars, prepared pulses, noodles, bread, beverages, processed vegetable products, processed fruit products, or, as a neutralizer, in the dairy products
501i
501i
炭酸カリウム
Potassium carbonate
果実の加工品の乾燥に使用する場合又は穀類の加工品、砂糖類、豆類の調製品、麺・パン類若しくは菓子類に使用する場合に限ること。
Allowed to use only for drying of the processed fruit products, or in the processed grain products, sugars, prepared pulses, noodles, bread, or confectioneries
170i
170i
炭酸カルシウム
Calcium carbonate
畜産物の加工品に使用する場合にあっては、乳製品に使用するもの(着色料としての使用は除く。)又は凝固剤としてチーズ製造に使用するものに限ること。
Allowed to use only in the dairy products (excluding the use as a coloring agent) or as a coagulant in cheese production , in cases where such substance should be used in the processed livestock products,
503i
503i
炭酸アンモニウム
Ammonium carbonate
農産物の加工品に使用する場合に限ること。
Allowed to use only in the processed products of plant origin
503ii
503ii
炭酸水素アンモニウム
Ammonium hydrogen carbonate
農産物の加工品に使用する場合に限ること。
Allowed to use only in the processed products of plant origin
504i
504i
炭酸マグネシウム
Magnesium carbonate
農産物の加工品に使用する場合に限ること。
Allowed to use only in the processed products of plant origin
508
508
塩化カリウム
Potassium chloride
野菜の加工品、果実の加工品、食肉の加工品、調味料又はスープに使用する場合に限ること。
Allowed to use only in the processed vegetable products, processed fruit products, processed meat products, seasonings, or in the soups
509
509
塩化カルシウム
Calcium chloride
農産物の加工品の凝固剤及びチーズ製造の凝固剤として使用する場合又は食用油脂、野菜の加工品、果実の加工品、豆類の調製品、乳製品若しくは食肉の加工品に使用する場合に限ること。
Allowed to use only as a coagulant in the processed products of plant origin and the cheese production , or in the edible fats and oils, processed vegetable products, processed fruit products, prepared pulses , dairy products, or processed meat products
511
511
塩化マグネシウム
Magnesium chloride
農産物の加工品の凝固剤として使用する場合又は豆類の調製品に使用する場合に限ること。
Allowed to use only as a coagulant in the processed products of plant origin or prepared pulses
粗製海水塩化マグネシウム
Crude seawater magnesium chloride
農産物の加工品の凝固剤として使用する場合又は豆類の調製品に使用する場合に限ること。
Allowed to use only as a coagulant in the processed products of plant origin or prepared pulses
524
524
水酸化ナトリウム
Sodium hydroxide
pH調整剤として砂糖類の加工に使用する場合又は穀類の加工品に使用する場合に限ること。
Allowed to use only as a pH adjuster in processing sugars or in the processed grain products
525
525
水酸化カリウム
Potassium hydroxide
pH調整剤として砂糖類の加工に使用する場合に限ること。
Allowed to use only as a pH adjuster in processing sugars
526
526
水酸化カルシウム
Calcium hydroxide
農産物の加工品に使用する場合に限ること。
Allowed to use only in the processed products of plant origin
334
334
L―酒石酸
L(+)-Tartaric acid
農産物の加工品に使用する場合に限ること。
Allowed to use only in the processed products of plant origin
335ii
335ii
L―酒石酸ナトリウム
Sodium L(+)-tartrate
菓子類に使用する場合に限ること。
Allowed to use only in the confectioneriesy
336i
336i
L―酒石酸水素カリウム
Potassium hydrogen L(+)-tartrate
穀類の加工品又は菓子類に使用する場合に限ること。
Allowed to use only in the processed grain products or confectioneries
341i
341i
リン酸二水素カルシウム
Calcium dihydrogen phosphate
膨張剤として粉類に使用する場合に限ること。
Allowed to use only as a leavening agent for flours
516
516
硫酸カルシウム
Calcium sulfate
凝固剤として使用する場合又は菓子類、豆類の調製品若しくはパン酵母に使用する場合に限ること。
Allowed to use only as a coagulant, or in the confectioneriesy, prepared pulses , or the baker's yeast
400
400
アルギン酸
Alginic acid
農産物の加工品に使用する場合に限ること。
Allowed to use only in the processed products of plant origin
401
401
アルギン酸ナトリウム
Sodium alginate
農産物の加工品に使用する場合に限ること。
Allowed to use only in the processed products of plant origin
407
407
カラギナン
Carrageenan
畜産物の加工品に使用する場合にあっては、乳製品に使用するものに限ること。
Allowed to use only in the diary products, should such substance be used in the processed livestock products.
410
410
カロブビーンガム
Carob bean gum
畜産物の加工品に使用する場合にあっては、乳製品又は食肉の加工品に使用するものに限ること。
Allowed to use only in the dairy products or processed meat products, should such substance be used in the processed livestock products
412
412
グアーガム
Guar gum
畜産物の加工品に使用する場合にあっては、乳製品、缶詰肉又は卵製品に使用するものに限ること。
Allowed to use only in the dairy products, canned meats, or egg products, should such substance be used in the processed livestock products.
413
413
トラガントガム
Tragacanth gum
414
414
アラビアガム
Gum arabic
乳製品、食用油脂又は菓子類に使用する場合に限ること。
Allowed to use only in the dairy products, edible fats and oils, or confectioneries
415
415
キサンタンガム
Xanthan gum
畜産物の加工品に使用する場合にあっては、乳製品又は菓子類に使用するものに限ること。
Allowed to use only in the dairy products or confectioneriesy, should such substances be used in the processed livestock products.
416
416
カラヤガム
Karaya gum
畜産物の加工品に使用する場合にあっては、乳製品又は菓子類に使用するものに限ること。
Allowed to use only in the dairy products or confectioneriesy, should such substances be used in the processed livestock products
カゼイン
Casein
農産物の加工品に使用する場合に限ること。
Allowed to use only in the processed products of plant origin
ゼラチン
Gelatin
農産物の加工品に使用する場合に限ること。
Allowed to use only in the processed products of plant origin
440
440
ペクチン
Pectin
畜産物の加工品に使用する場合にあっては、乳製品に使用するものに限ること。
Allowed to use only in the dairy products, should such substance be used in the processed livestock products
エタノール
Ethanol
畜産物の加工品に使用する場合にあっては、食肉の加工品に使用するものに限ること。
Allowed to use only in the processed meat products, should such substance be used in the processed livestock products
307b
307b
ミックストコフェロール
Tocopherol concentrate, mixed
畜産物の加工品に使用する場合にあっては、食肉の加工品に使用するものに限ること。
Allowed to use only in the processed meat products, should such substance be used in the processed livestock products
322
322
レシチン(植物レシチン、卵黄レシチン、分別レシチン、ヒマワリレシチン)
Lecithin (plant lecithin, egg yolk lecithin, fractionated lecithin, sunflower lecithin)
漂白処理をせずに得られたものに限ること。また、畜産物の加工品に使用する場合にあっては、乳製品、乳由来の幼児食品、油脂製品又はドレッシングに使用するものに限ること。
Limited to those obtained without bleaching treatment Allowed to use only in the dairy products, infant foods derived from milk, edible fats and oils, or dressings, should such substance be used in the processed livestock products
553iii
553iii
タルク
Talc
農産物の加工品に使用する場合に限ること。
Allowed to use only in the processed products of plant origin
558
558
ベントナイト
Bentonite
農産物の加工品に使用する場合に限ること。
Allowed to use only in the processed products of plant origin
559
559
カオリン
Kaolin
農産物の加工品に使用する場合に限ること。
Allowed to use only in the processed products of plant origin
ケイソウ土
Diatomaceous earth
農産物の加工品に使用する場合に限ること。
Allowed to use only in the processed products of plant origin
パーライト
Pearlite
農産物の加工品に使用する場合に限ること。
Allowed to use only in the processed products of plant origin
551
551
二酸化ケイ素
Silicon dioxide
ゲル又はコロイド溶液として、農産物の加工品に使用する場合に限ること。
Allowed to use only as a gel or colloidal solution in the processed products of plant origin
活性炭
Activated carbon
農産物の加工品に使用する場合に限ること。
Allowed to use only in the processed products of plant origin
901
901
ミツロウ
Beeswax
分離剤として農産物の加工品に使用する場合に限ること。
Allowed to use only as a separationg agent in the processed products of plant origin
903
903
カルナウバロウ
Carnauba wax
分離剤として農産物の加工品に使用する場合に限ること。
Allowed to use only as a separationg agent in the processed products of plant origin
木灰
Wood ash
天然物質又は化学的処理を行っていない天然物質に由来するものから化学的な方法によらずに製造されたものに限ること。また、沖縄そば、米の加工品、和生菓子、ピータン若しくはこんにゃくに使用する場合又は山菜類のあく抜きに使用する場合に限ること。
Limited to natural substances or substances derived from natural sources which have not undergone any chemical treatment, and manufactured without using chemical methods. Allowed to use only in the Okinawa soba, processed rice products, Japanese cakes, century eggs, or konjac (konnyaku) or in the wild plants for removing harshness or bitter tastes
香料
Flavourings
化学的に合成されたものでないこと。
Limited only to those not chemically synthesized
941
941
窒素
Nitrogen
948
948
酸素
Oxygen
290
290
二酸化炭素
Carbon dioxide
酵素
Enzyme
一般飲食物添加物
Substances which are generally provided for eating or drinking as foods and which are used as food additives
次亜塩素酸ナトリウム
Sodium hypochlorite
食肉の加工品に用いる動物の腸の消毒用又は卵の洗浄用に限ること。
Allowed to use only for the purpose of disinfecting the intestines of such livestock animals or cleaning eggs for the processed meat products
次亜塩素酸水
Hypochlorous acid water
農産物の加工品に使用する場合(食塩水(99%以上の塩化ナトリウムを含有する食塩を使用したものに限る。)を電気分解して得られた次亜塩素酸水を使用する場合に限る。)又は食肉の加工品に用いる動物の腸の消毒若しくは卵の洗浄に使用する場合に限ること。
Allowed to use only in the processed products of plant origin (limited to hypochlorous acid water obtained by electrolyzing salt solution (Such salt as containing not less than 99% sodium chloride must be used)), or for the purpose of disinfecting the intestines of such livestock animals or cleaning eggs for the processed meat products
297
297
フマル酸
Fumaric acid
食肉の加工品に用いる動物の腸の消毒用又は卵の洗浄用に限ること。
Allowed to use only for the purpose of disinfecting the intestines of livestock animals or cleaning eggs for the processed meat products
365
365
フマル酸一ナトリウム
Monosodium fumarate
食肉の加工品に用いる動物の腸の消毒用又は卵の洗浄用に限ること。
Allowed to use only for the purpose of disinfecting the intestines of livestock animals or cleaning eggs for the processed meat products
オゾン
Ozone
農産物の加工品に使用する場合又は食肉の加工品に用いる動物の腸の消毒若しくは卵の洗浄に使用する場合に限ること。
Allowed to use only in the processed products of plant origin, or for the purpose of disinfecting the intestines of livestock animals or cleaning eggs for the processed meat products
460ii
460ii
粉末セルロース
Powdered cellulose
ろ過助剤として農産物の加工品に使用する場合に限ること。
Allowed to use only as a filter aid in the processed products of plant origin
(注) INS番号:食品添加物の国際番号付与システムにより付与された添加物の番号
(Note) INS number: The International Numbering System (INS) is used by Codex to identify food additives.
別表2 薬剤
Appended Table 2 Chemical agents
薬剤
Chemical agents
基準
Criteria
除虫菊抽出物
Pyrethrum extract
共力剤としてピペロニルブトキサイドを含まないものに限ること。また、農産物に対して病害虫を防除する目的で使用する場合を除く。
Limited only to those synergists containing no piperonyl butoxide. Excluding the cases where such substances are used to in the agricultural products for the purpose of controlling pests and diseases.
ケイソウ土
Diatomaceous earth
ケイ酸ナトリウム
Sodium silicate
農産物に対して病害虫を防除する目的で使用する場合を除く。
Excluding the cases where such substances are used in the agricultural products for the purpose of controlling pests and diseases.
重曹
Sodium bicarbonate
二酸化炭素
Carbon dioxide
カリウム石鹸(軟石鹸)
Potassium soap (soft soap)
農産物に対して病害虫を防除する目的で使用する場合を除く。
Excluding the cases where such substances are used in the agricultural products for the purpose of controlling pests and diseases.
エタノール
Ethanol
農産物に対して病害虫を防除する目的で使用する場合を除く。
Excluding the cases where such substances are used in the agricultural products for the purpose of controlling pests and diseases.
ホウ酸
Boric acid
容器に入れて使用する場合に限ること。また、農産物に対して病害虫を防除する目的で使用する場合を除く。
Must be used in a container. Excluding the cases where such substances are used in the agricultural products for the purpose of controlling pests and diseases.
フェロモン
Pheromone
昆虫のフェロモン作用を有する物質を有効成分とする薬剤に限ること。また、農産物に対して病害虫を防除する目的で使用する場合を除く。
Limited to such chemical agents containing a substance having the pheromone action of insects as the active ingredient. Excluding the cases where such substances are used in the agricultural products for the purpose of controlling pests and diseases.
カプサイシン
Capsaicin
忌避剤として使用する場合に限ること。また、農産物に対して病害虫を防除する目的で使用する場合を除く。
Allowed to use only as a repellent. Excluding the cases where such substances are used in the agricultural products for the purpose of controlling pests and diseases.
ゼラニウム抽出物
Geranium extract
忌避剤として使用する場合に限ること。また、農産物に対して病害虫を防除する目的で使用する場合を除く。
Allowed to use only as a repellent. Excluding the cases where such substances are used in the agricultural products for the purpose of controlling pests and diseases.
シトロネラ抽出物
Citronella extract
忌避剤として使用する場合に限ること。また、農産物に対して病害虫を防除する目的で使用する場合を除く。
Allowed to use only as a repellent. Excluding the cases where such substances are used in the agricultural products for the purpose of controlling pests and diseases.
(注) 薬剤の使用に当たっては、薬剤の容器等に表示された使用方法を遵守すること。
(Note) Any chemical agents must be used in accordance with the instructions described on the packages.
附 則
Supplementary Provisions
(施行期日)
(Effective Date)
1 この告示は、公布の日から起算して三十日を経過した日から施行する。
1 This Public Notice shall become effective after the elapse of thirty (30) days starting from the day of promulgation.
(経過措置)
(Transitional Measures)
2 この告示の施行の日から起算して三月を経過した日までに行われる有機農産物加工食品の格付については、この告示による改正前の有機農産物加工食品の日本農林規格の規定の例によることができる。
2 Such grading of organic agricultural processed foods to be carried out during a period of three consecutive calendar months commencing on the promulgation date of this Public Notice may be subject to the provisions of the Japanese Agricultural Standard for Organic Agricultural Processed Foods prior to amendment by this Public Notice.
附 則 (平成一八年二月二八日農林水産省告示第二一〇号) 抄
Supplementary Provisions (Public Notice of the Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries No. 210 of February 28, 2006), Extract
(施行期日)
(Effective Date)
1 この告示は、平成十八年三月一日から施行する。
1 This Public Notice shall become effective as of March 1, 2006.
(農林物資についての検査方法に関する経過措置)
(Transitional Measures Concerning Inspection Methods for Agricultural and Forestry Products)
4 改正法の施行の際現に旧法第十四条第一項の規定により、条例で定めるところにより農林物資の格付に関する業務を行っている都道府県、独立行政法人農林水産消費技術センター、旧登録格付機関、旧認定製造業者(改正法附則第六条第一項に規定する旧認定製造業者をいう。)、旧登録外国格付機関又は旧認定外国製造業者(改正法附則第十二条第一項に規定する旧認定外国製造業者をいう。)で、改正法附則第三条第一項、第四条第一項、第五条第一項、第六条第一項、第十一条第一項又は第十二条第一項の規定に基づき格付を行うものについては、この告示による改正前の第二から第十九まで、第二十一、第二十二、第三十三及び第四十に掲げる告示の規定は、なおその効力を有する。
4 With regard to a prefecture, the Center for Quality Control and Consumer Service, a former registered grading organization, a former Certified Manufacturer (meaning the former Certified Manufacturer prescribed in Article 6, paragraph (1) of the Supplementary Provisions of the Amendment Act), a former registered overseas grading organization, or a former Certified Overseas Manufacturer (meaning the former Certified Overseas Manufacturer prescribed in Article 12, paragraph (1) of the Supplementary Provisions of the Amendment Act) which, at the time of enforcement of the Amendment Act, performs operations regarding the grading of agricultural and forestry products as specified by Prefectural Ordinance pursuant to Article 14, paragraph (1) of the former Act and which performs grading pursuant to Article 3, paragraph (1), Article 4, paragraph (1), Article 5, paragraph (1), Article 6, paragraph (1), Article 11, paragraph (1), or Article 12, paragraph (1) of the Supplementary Provisions of the Amendment Act, the provisions of the public notices set forth in Nos. 2 through 19, No. 21, No. 22, No. 33, and No. 40 prior to amendment by this Public Notice remain in force.
附 則 (平成一八年一〇月二七日農林水産省告示第一四六四号) 抄
Supplementary Provisions (Public Notice of the Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries No. 1464 of October 27, 2006), Extract
(施行期日)
(Effective Date)
1 この告示は、公布の日から起算して三十日を経過した日から施行する。
1 This Public Notice shall become effective after the elapse of thirty (30) days starting from the day of promulgation.
(経過措置)
(Transitional Measures)
2 この告示の施行の日から起算して一年を経過した日までに行われる有機加工食品の格付については、この告示による改正前の有機加工食品の日本農林規格の規定の例によることができる。
2 Grading of organic processed foods to be carried out during a period of one year commencing on the promulgation date of this Public Notice may be subject to the provisions of the Japanese Agricultural Standard for Organic Processed Foods prior to amendment by this Public Notice.
改正文・附則 (平成二四年三月二八日農林水産省告示第八三四号) 抄
Supplementary and Amended Provisions (Public Notice of the Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries No. 834 of March 28, 2012), Extract
① 平成二十四年四月二十七日から施行する。
1) The provisions come into effect as of April 27, 2012.
② この告示の施行の際現にこの告示による改正前の有機加工食品の日本農林規格により格付の表示が付された有機加工食品については、なお従前の例による。
2) Such organic processed foods labelledunder the Japanese Agricultural Standard for Organic Processed Foods, prior to the amendment by this Public Notice shall be subject to the prior regulations at the time of the enforcement of this Public Notice..
改正文 (平成二七年三月二七日農林水産省告示第七一四号) 抄
Amended Provisions (Public Notice of the Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries No. 714 of March 27, 2015), Extract
平成二十七年四月一日から施行する。
The provisions come into effect as of April 1, 2015.
改正文 (平成二八年二月二四日農林水産省告示第四八九号) 抄
Amended Provisions (Public Notice of the Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries No. 489 of February 24, 2016), Extract
平成二十八年三月二十五日から施行する。
The provisions come into effect as of March 25, 2016.
改正文 (平成二九年三月二七日農林水産省告示第四四四号) 抄
Amended Provisions (Public Notice of the Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries No. 444 of March 27, 2017), Extract
平成二十九年四月二十六日から施行する。
The provisions come into effect as of April 26, 2017.
改正文 (平成三〇年三月二九日農林水産省告示第六八三号) 抄
Amended Provisions (Public Notice of the Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries No. 683 of March 29, 2018), Extract
平成三十年四月一日から施行する。
The provisions come into effect as of April 1, 2018
改正文 (令和元年六月二七日農林水産省告示第四七五号) 抄
Amended Provisions (Public Notice of the Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries No. 475 of June 27, 2019), Extract
不正競争防止法等の一部を改正する法律の施行の日(令和元年七月一日)から施行する。
The provisions come into effect as of the date on which the Act Partially Amending the Unfair Competition Prevention Act, etc. comes into effect (July 1, 2019).
改正文 (令和二年七月一六日農林水産省告示第一三八五号) 抄
Amended Provisions (Public Notice of the Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries No. 1385 of July 16, 2020), Extract
令和二年七月十六日から施行する。
The provisions come into effect as of July 16, 2020.