有機加工食品の日本農林規格
Japanese Agricultural Standard for Organic Processed Foods

有機加工食品の日本農林規格
Japanese Agricultural Standard for Organic Processed Foods
有機加工食品の日本農林規格(平成十七年十月二十七日農林水産省告示第千六百六号)
Japanese Agricultural Standard for Organic Processed Foods (Public Notice of the Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries No. 1606 of October 27, 2005)
日本農林規格等に関する法律(昭和二十五年法律第百七十五号)第九条において準用する同法第七条第一項の規定に基づき、有機農産物加工食品の日本農林規格(平成十二年一月二十日農林水産省告示第六十号)の全部を次のように改正し、同法第十条第一項の規定に基づき公示する。
Pursuant to the provisions of Article 7, paragraph (1) of the Act on Japanese Agricultural Standards (Act No. 175 of 1950) as applied mutatis mutandis pursuant to Article 9 of the same Act, the Japanese Agricultural Standard for Organic Processed Foods of Plant Origin (Public Notice of the Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries No. 60 of January 20, 2000) is entirely amended as follows, and public notice is given pursuant to the provisions of Article 10, paragraph (1) of the same Act.
(目的)
(Purpose)
第1条 この規格は、有機加工食品の生産の方法についての基準等を定めることを目的とする。
Article 1 The purpose of this Standard is to establish criteria, etc. for the methods of production of organic processed foods.
(有機加工食品の生産の原則)
(Principles for the Production of Organic Processed Foods)
第2条 有機加工食品は、原材料である有機農産物の日本農林規格(平成17年10月27日農林水産省告示第1605号)第3条に規定する有機農産物(以下「有機農産物」という。)及び有機畜産物の日本農林規格(平成17年10月27日農林水産省告示第1608号)第3条に規定する有機畜産物(以下「有機畜産物」という。)の有する特性を製造又は加工の過程において保持することを旨とし、物理的又は生物の機能を利用した加工方法を用い、化学的に合成された添加物及び薬剤の使用を避けることを基本として、生産することとする。
Article 2 In accordance with the principle of preserving the characteristics of the ingredients, organic processed foods are to be produced from the organic products of plant origin specified in Article 3 of the Japanese Agricultural Standard for Organic Products of Plant Origin(Public Notice of the Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries No. 1605 of October 27, 2005) (hereinafter referred to as "organic products of plant origin") and organic livestock products specified in Article 3 of the Japanese Agricultural Standard for Organic Livestock Products (Public Notice of the Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries No. 1608 of October 27, 2005) (hereinafter referred to as "organic livestock products") that constitute its raw ingredients and based on the principle of using a physical or biological method of processing and avoiding the use of chemically synthesized additives and chemical agents.
(定義)
(Definitions)
第3条 この規格において、次の表左欄の用語の定義は、それぞれ同表右欄のとおりとする。
Article 3 In this Standard, the terms in the left column of the following table are defined as shown in the right column of the same table.
用語
Terms
定義
Definitions
有機加工食品
Organic processed foods
次条の基準に従い生産された加工食品であって、原材料(食塩及び水を除く。)及び添加物(加工助剤を除く。)の重量に占める農産物(有機農産物を除く。)、畜産物(有機畜産物を除く。)、水産物及びこれらの加工品並びに添加物(有機加工食品として格付された一般飲食物添加物(一般に食品として飲食に供されている物であって添加物として使用されるものをいう。以下同じ。)及び加工助剤を除く。)の重量の割合が5%以下であるものをいう。
Organic processed foods mean processed foods that have been produced in accordance with the criteria referred to in the following Article, 5% or less of the weight of whose ingredients (excluding salt and water) and additives (excluding processing aids) come from plant products (excluding organic products of plant origin), livestock products (excluding organic livestock products), marine products, processed products made from these, and additives (excluding substances which are generally provided for eating or drinking as foods and which are used as food additives (meaning something that is commonly put into food or drinks as a food item and that is used as an additive) that have been graded as organic processed foods; the same applies hereinafter; and excluding processing aids)
有機農産物加工食品
Organic processed foods of plant origin
有機加工食品のうち、原材料(食塩及び水を除く。)及び添加物(加工助剤を除く。)の重量に占める農産物(有機農産物を除く。)、畜産物、水産物及びこれらの加工品並びに添加物(有機加工食品として格付された一般飲食物添加物及び加工助剤を除く。)の重量の割合が5%以下であるものをいう。
Organic processed foods of plant origin mean organic processed foods, 5% or less of the weight of whose ingredients (excluding salt and water) and additives (excluding processing aids) come from plant products (excluding organic products of plant origin), livestock products, marine products, processed products made from these, and additives (excluding substances which are generally provided for eating or drinking as foods and which are used as food additives that have been graded as organic processed foods, and processing aids)
有機畜産物加工食品
Organic processed foods of livestock origin
有機加工食品のうち、原材料(食塩及び水を除く。)及び添加物(加工助剤を除く。)の重量に占める農産物、畜産物(有機畜産物を除く。)、水産物及びこれらの加工品並びに添加物(有機加工食品として格付された一般飲食物添加物及び加工助剤を除く。)の重量の割合が5%以下であるものをいう。
Organic processed foods of livestock origin mean organic processed foods, 5% or less of the weight of whose ingredients (excluding salt and water) and additives (excluding processing aids) come from plant products, livestock products (excluding organic livestock products), marine products, processed products made from these, and additives (excluding substances which are generally provided for eating or drinking as foods and which are used as food additives that have been graded as organic processed foods, and processing aids)
有機農畜産物加工食品
Organic processed foods of plant and livestock origin
有機加工食品のうち、有機農産物加工食品及び有機畜産物加工食品以外のものをいう。
Organic processed foods of plant and livestock origin mean organic processed foods that are neither organic processed foods of plant origin nor organic processed foods of livestock origin
化学的処理
Chemical treatment
次のいずれかに該当することをいう。
Chemical treatment means treatments that fall under any of the folowing:
1 化学的手段(燃焼、焼成、溶融、乾留及びけん化を除く。以下同じ。)によって、化合物を構造の異なる物質に変化させること。
1 To change a compound into a substance with a different structure by chemical means (excluding combustion, calcining, melting, dry distillation and saponification; the same applies hereinafter); or
2 化学的手段により得られた物質を添加すること(最終的な製品に当該物質を含有しない場合を含む。)。
2 To add a substance obtained by chemical means (including the cases in which the final product does not contain the substance)
組換えDNA技術
Recombinant DNA technology
酵素等を用いた切断及び再結合の操作によって、DNAをつなぎ合わせた組換えDNA分子を作製し、それを生細胞に移入し、かつ、増殖させる技術をいう。
Recombinant DNA technology means technology that produces recombinant DNA molecules, which are pieces of DNA joined together by cutting apart and rejoining DNA using enzymes or the like, inserts the molecules into living cells, and causes them to replicate.
転換期間中有機農産物
In-conversion organic products of plant origin
有機農産物の日本農林規格 第4条の表ほ場の項基準の欄2に規定する転換期間中のほ場において生産された農産物をいう。
In-conversion organic products of plant origin means plant products that have been produced in a field that is in the conversion period specified in the column (B) of item "Fields" in the table of Article 4 of the Japanese Agricultural Standard for Organic Products of Plant Origin
(生産の方法についての基準)
(Criteria for Production Methods)
第4条 有機加工食品の生産の方法についての基準は、次のとおりとする。
Article 4 The criteria for the production methods for the organic processed foods are as follows.
事項
Items
基準
Criteria
原材料及び添加物(加工助剤を含む。)
Ingredients and additives (including processing aids)
次に掲げるものに限り使用することができる。ただし、2又は4に掲げるものについては、使用する原材料と同一の種類の有機農産物、有機畜産物又は有機加工食品の入手が困難な場合に限る。
The following things may be used as raw ingredients and additives; provided, however, that the things set forth in (B) or (D) may be used only if it is difficult to obtain the same type of organic products of plant origin, organic livestock products, or organic processed foods as the ingredients being used:
1 以下のうち、その包装、容器又は送り状に格付の表示が付されているもの。ただし、その有機加工食品を製造し、又は加工する者により生産され、 日本農林規格等に関する法律 (昭和25年法律第175号)第10条又は第30条の規定により格付されたものにあってはこの限りでない。
(A) Something as follows, whose packaging, container, or invoice bears a grading indication; provided, however, that this does not apply to something that has been produced by the person manufacturing or processing the organic processed food in question, and that has been graded pursuant to the provisions of Article 10 or Article 30 of the Act on Japanese Agricultural Standards (Act No. 175 of 1950):
(1) 有機農産物
(1) organic products of plant origin
(2) 有機加工食品
(2) organic processed foods
(3) 有機畜産物
(3) organic livestock products.
2 1以外の農畜産物。ただし、以下のものを除く。
(B) Plant or livestock products not referred to in (A) above; provided, however, that these exclude the following:
(1) 原材料として使用した有機農産物及び有機畜産物と同一の種類の農畜産物
(1) Plant or livestock products that are of the same kind as organic agricultural products or organic livestock products that have been used as a ingredient;
(2) 放射線照射が行われたもの
(2) Plant or livestock products that have been irradiated;
(3) 組換えDNA技術を用いて生産されたもの
(3) Plant or livestock products produced using recombinant DNA technology.
3 水産物(放射線照射が行われたもの及び組換えDNA技術を用いて生産されたものを除く。)
(C) Marine product (excluding those have been irradiated or those have been produced using recombinant DNA technology)
4 農畜水産物の加工品(1に掲げるもの((2)に掲げるものに限る。)、原材料として使用した有機加工食品と同一の種類の加工食品、放射線照射が行われたもの及び組換えDNA技術を用いて生産されたものを除く。)
(D) Processed products made from plant, livestock, or marine products (excluding those set forth in 1. above (but only those set forth in (2)); processed foods that are of the same kind as organic processed foods that have used as ingredients; those that has been irradiated; or those that have been produced using recombinant DNA technology)
5 食塩
(E) Salt
6 水
(F) Water
7 別表1の添加物(組換えDNA技術を用いて製造されたものを除く。以下同じ。)
(G) Additives specified in Appended Table 1 (excluding those manufactured by using recombinant DNA technology; the same applies hereinafter).
原材料及び添加物の使用割合
Ingredient and additive proportions
原材料(食塩及び水を除く。)及び添加物(加工助剤を除く。)の重量に占めるこの表原材料及び添加物(加工助剤を含む。)の項基準の欄2、3、4、及び7(有機加工食品として格付された一般飲食物添加物及び加工助剤を除く。)に掲げるものの重量の割合が5%以下であること。
The weight of the things set forth in 2., 3., 4., and 7. of the item of "Ingredients and additives (including processing aids)" of this table (excluding substances which are generally provided for eating or drinking as foods and which are used as food additives that have been graded as organic processed foods, and processing aids) is to account for 5% or less of the weight of the ingredients (excluding salt and water) and additives (excluding processing aids).
製造、加工、包装、保管その他の工程に係る管理
Management of manufacturing, processing, packaging, storage, and other processes
1 製造又は加工は、物理的又は生物の機能を利用した方法(組換えDNA技術を用いて生産された生物を利用した方法を除く。以下同じ。)によることとし、添加物を使用する場合は、必要最小限度とすること。
(A) Manufacturing or processing is to be carried out by physical methods or methods using biological functions (excluding methods using living organisms produced by using recombinant DNA technology; the same applies hereinafter); if additives are used, they are to be kept to a bare minimum.
2 原材料として使用される有機農産物、有機加工食品及び有機畜産物は、他の農畜産物又はその加工食品が混入しないように管理を行うこと。
(B) Organic products of plant origin, organic processed foods, and organic livestock products that are being used as ingredients are to be managed in such a way that other plant or livestock products or processed foods made from these do not become incorporated into them.
3 有害動植物の防除は、物理的又は生物の機能を利用した方法によること。ただし、物理的又は生物の機能を利用した方法のみによっては効果が不十分な場合には、別表2の薬剤並びに食品及び添加物(これらを原材料として加工したものを含み、農産物に対して病害虫を防除する目的で使用するものを除く。)に限り使用することができる。この場合においては、原材料、添加物及び製品への混入を防止すること。
(C) Pest control is to be carried out by physical methods or methods using biological functions; provided, however, that if physical methods or methods using biological functions alone are not sufficiently effective, the chemical agents or foods and additives that are referred to in Appended Table 2 may be used (including things that have been produced using those foods or additives as ingredients; this excludes use on plant products for pest and disease control). In such a case, they are to be prevented from becoming incorporated into the ingredients, additives, or manufactured products.
4 3の方法のみによっては有害動植物の防除の効果が不十分な場合には、有機加工食品を製造し、又は保管していない期間に限り、別表2に掲げられていない薬剤を使用することができる。この場合においては、有機加工食品の製造開始前に、これらの薬剤を除去すること。
(D) If the methods referred to in (C) above alone are not sufficiently effective in controlling pests, chemical agents that are not set forth in Appended Table 2 may be used, but only in a period during which the organic processed foods are not manufactured or stored. In such a case, the person is to remove the chemical agent before starting to manufacture the organic processed foods.
5 有害動植物の防除、食品の保存又は衛生の目的での放射線照射を行わないこと。
(E) Irradiation for purposes of pest control, food preservation, or sanitation is not to be used.
6 この表原材料及び添加物(加工助剤を含む。)の項の基準及びこの項1から5までに掲げる基準に従い製造され、又は加工された食品が農薬、洗浄剤、消毒剤その他の資材により汚染されないように管理を行うこと。
(F) Food products that have been manufactured or processed in accordance with the criteria for item "Ingredients and additives (including processing aids)" of this table and the criteria set forth in (A) through (E) above are to be managed to avoid being contaminated with agricultural chemicals, detergents, disinfectants or other substances.
(有機加工食品の表示)
(Labeling of Organic Processed Foods)
第5条 食品表示基準(平成27年内閣府令第10号)の規定に従うほか、有機加工食品の名称及び原材料名の表示は、次に規定する方法により行うものとする。
Article 5 Names of organic processed foods and their ingredients are to be shown on the label in accordance with the provisions of the Food Labeling Standards (Cabinet Office Order No. 10 of 2015) or in the following way.
区分
Classification
基準
Criteria
名称の表示
Showing the product name on the label
1 次の例のいずれかにより記載すること
(A) The name of the product is to be placed on the label based on one of the following examples:
(1) 「有機○○」又は「○○(有機)」
(1) "有機xx" or "xx (有機)" in Japanese (which means "organic xx" or "xx (organic)"
(2) 「オーガニック○○」又は「○○(オーガニック)」
(2) "オーガニックxx" or "xx (オーガニック)" in Japanese (which means "organic xx" or "xx (organic)"
(注)「○○」には、当該加工食品の一般的な名称を記載すること。
(Note) A general name of the processed food is to be placed on "xx"
2 1の基準にかかわらず、転換期間中有機農産物又はこれを製造若しくは加工したものを原材料として使用したものにあっては、1の例のいずれかにより記載する名称の前又は後に「転換期間中」と記載すること。ただし、商品名の表示されている箇所に近接した箇所に、背景の色と対照的な色で、日本産業規格Z8305(1962)に規定する14ポイントの活字以上の大きさの統一のとれた活字で、「転換期間中」と記載する場合は、この限りでない。
(B) Notwithstanding the criteria set forth in (A) above, if the product uses in-conversion organic products of plant origin, something manufactured from in-conversion organic products of plant origin, or something into which in-conversion organic products of plant origin has been processed, as a ingredient, the characters "転換期間中" in Japanese (which means "during conversion period" are to be placed before or after the name that has been placed on the label based on one of the examples referred to in (A) above; provided, however that this does not apply if the characters "転換期間中" in Japanese (which means "during conversion period" are placed in a spot adjacent to the spot where the product name appears on the label, in a color that contrasts against the background, printed in a uniform type of 14 points or larger that is as prescribed in Japanese Industrial Standard Z8305 (1962).
原材料名の表示
Showing the ingredients' names on the product label
1 使用した原材料のうち、有機農産物(転換期間中有機農産物を除く。)、有機加工食品(転換期間中有機農産物を原材料としたものを除く。)又は有機畜産物にあっては、その一般的な名称に「有機」等の文字を記載すること。
1. For any organic agricultural products (excluding in-conversion organic products of plant origin), organic processed foods (excluding those whose ingredients are in-conversion organic products of plant origin), or organic livestock products which are among the ingredients that have been used, characters such as "有機" in Japanese (which means "organic" are to be placed on the label together with a general name for that ingredient.
2 転換期間中有機農産物又はこれを製造若しくは加工したものを原材料として使用したものにあっては、1の基準により記載する原材料名の前又は後に「転換期間中」と記載すること。ただし、商品名の表示されている箇所に近接した箇所に、背景の色と対照的な色で、日本産業規格Z8305(1962)に規定する14ポイントの活字以上の大きさの統一のとれた活字で、「転換期間中」と記載する場合は、この限りでない。
2. If the product uses in-conversion organic products of plant origin, something manufactured from in-conversion organic products of plant origin, or something into which in-conversion organic products of plant origin has been processed, as a ingredient, the characters "転換期間中" in Japanese (which means "during conversion period" are to be placed before or after the name of the ingredient that has been placed on the label based on the criteria set forth in (A) above; provided, however that this does not apply if the characters "転換期間中" in Japanese (which means "during conversion period" are placed in a spot adjacent to the spot where the product name appears on the label, in a color that contrasts against the background, printed in a uniform type of 14 points or larger that is as prescribed in Japanese Industrial Standard Z8305 (1962).
別表1 添加物
Appended Table 1 Additives
INS番号
INS number
添加物
Additives
基準
Criteria
330
330
クエン酸
Citric acid
pH調整剤として使用するもの又は野菜の加工品若しくは果実の加工品に使用する場合に限ること。
Limited to the use as a pH control agent or in processed vegetable products or processed fruit products.
331iii
331iii
クエン酸ナトリウム
Trisodium citrate
ソーセージ、卵白の低温殺菌又は乳製品に使用する場合に限ること。
Limited to the use in sausages, in the low-temperature pasteurization of egg whites, or in dairy products.
296
296
DL―リンゴ酸
DL-Malic acid
農産物の加工品に使用する場合に限ること。
Limited to the use in processed products of plant origin.
270
270
乳酸
Lactic acid
野菜若しくは米の加工品に使用する場合、ソーセージのケーシングに使用する場合、凝固剤として乳製品に使用する場合又はpH調整剤としてチーズの塩漬に使用する場合に限ること。
Limited to the use in processed vegetable or rice products, in sausage casings, as a coagulant in dairy products, or as a pH control agent in curing of cheese.
300
300
L―アスコルビン酸
L-Ascorbic acid
農産物の加工品に使用する場合に限ること。
Limited to the use in processed products of plant origin.
301
301
L―アスコルビン酸ナトリウム
Sodium L-ascorbate
食肉の加工品に使用する場合に限ること。
Limited to the use in processed meat products.
タンニン(抽出物)
Tannin (extract)
ろ過助剤として農産物の加工品に使用する場合に限ること。
Limited to the use as a filter aid in processed products of plant origin.
513
513
硫酸
Sulfuric acid
pH調整剤として砂糖類の製造における抽出水のpH調整に使用する場合に限ること。
Limited to the use as a pH control agent to control the pH of the water that is extracted during the manufacturing of a sugar.
500i
500i
炭酸ナトリウム
Sodium carbonate
菓子類、砂糖類、豆類の調製品、麺・パン類又は中和剤として乳製品に使用する場合に限ること。
Limited to the use in confections, sugar, products containing legumes, noodles, or bread; or as a neutralizer in dairy products.
500ii
500ii
炭酸水素ナトリウム
Sodium hydrogen carbonate
菓子類、砂糖類、豆類の調製品、麺・パン類、飲料、野菜の加工品、果実の加工品又は中和剤として乳製品に使用する場合に限ること。
Limited to the use in confections, sugar, products containing beans, noodles, bread, beverage, processed vegetable products, or processed fruit products; or as a neutralizer in dairy products.
501i
501i
炭酸カリウム
Potassium carbonate
果実の加工品の乾燥に使用する場合又は穀類の加工品、砂糖類、豆類の調製品、麺・パン類若しくは菓子類に使用する場合に限ること。
Limited to the use in the drying of processed fruit products or in processed grain products, sugar, products containing legumes, noodles, bread, or confections.
170i
170i
炭酸カルシウム
Calcium carbonate
畜産物の加工品に使用する場合にあっては、乳製品に使用するもの(着色料としての使用は除く。)又は凝固剤としてチーズ製造に使用するものに限ること。
When used in processed products of livestock origin, limited to the use in dairy products (excluding the use as a colorant) or as a coagulant in cheesemaking.
503i
503i
炭酸アンモニウム
Ammonium carbonate
農産物の加工品に使用する場合に限ること。
Limited to the use in processed products of plant origin.
503ii
503ii
炭酸水素アンモニウム
Ammonium hydrogen carbonate
農産物の加工品に使用する場合に限ること。
Limited to the use in processed products of plant origin.
504i
504i
炭酸マグネシウム
Magnesium carbonate
農産物の加工品に使用する場合に限ること。
Limited to the use in processed products of plant origin.
508
508
塩化カリウム
Potassium chloride
野菜の加工品、果実の加工品、食肉の加工品、調味料又はスープに使用する場合に限ること。
Limited to the use in processed vegetable products, processed fruit products, processed meat products, seasoning, or soup.
509
509
塩化カルシウム
Calcium chloride
農産物の加工品の凝固剤及びチーズ製造の凝固剤として使用する場合又は食用油脂、野菜の加工品、果実の加工品、豆類の調製品、乳製品若しくは食肉の加工品に使用する場合に限ること。
Limited to the use as a coagulant in processed products of plant origin, as a coagulant in cheesemaking, or in edible oils or fats, processed vegetable products, processed fruit products, products containing beans, dairy products, or processed meat products.
511
511
塩化マグネシウム
Magnesium chloride
農産物の加工品の凝固剤として使用する場合又は豆類の調製品に使用する場合に限ること。
Limited to the use as a coagulant in processed products of plant origin or in prepared pulses.
粗製海水塩化マグネシウム
Crude seawater magnesium chloride
農産物の加工品の凝固剤として使用する場合又は豆類の調製品に使用する場合に限ること。
Limited to the use as a coagulant in processed products of plant origin or in products containing beans.
524
524
水酸化ナトリウム
Sodium hydroxide
pH調整剤として砂糖類の加工に使用する場合又は穀類の加工品に使用する場合に限ること。
Limited to the use as a pH control agent in the processing of sugar or in processed grain products.
525
525
水酸化カリウム
Potassium hydroxide
pH調整剤として砂糖類の加工に使用する場合に限ること。
Limited to the use as a pH control agent in the processing of sugar.
526
526
水酸化カルシウム
Calcium hydroxide
農産物の加工品に使用する場合に限ること。
Limited to the use in processed products of plant origin.
334
334
L―酒石酸
L(+)-Tartaric acid
農産物の加工品に使用する場合に限ること。
Limited to the use in processed products of plant origin.
335ii
335ii
L―酒石酸ナトリウム
Sodium L(+)-tartrate
菓子類に使用する場合に限ること。
Limited to the use in confections.
336i
336i
L―酒石酸水素カリウム
Potassium hydrogen L(+)-tartrate
穀類の加工品又は菓子類に使用する場合に限ること。
Limited to the use in processed grain products or confections.
341i
341i
リン酸二水素カルシウム
Calcium dihydrogen phosphate
膨張剤として粉類に使用する場合に限ること。
Limited to the use in flour as a leavening agent.
516
516
硫酸カルシウム
Calcium sulfate
凝固剤として使用する場合又は菓子類、豆類の調製品若しくはパン酵母に使用する場合に限ること。
Limited to the use as a coagulant, or in confections, products containing beans, or baker's yeast.
400
400
アルギン酸
Alginic acid
農産物の加工品に使用する場合に限ること。
Limited to the use in processed products of plant origin.
401
401
アルギン酸ナトリウム
Sodium alginate
農産物の加工品に使用する場合に限ること。
Limited to the use in processed products of plant origin.
407
407
カラギナン
Carrageenan
畜産物の加工品に使用する場合にあっては、乳製品に使用するものに限ること。
When used in processed products of livestock origin, limited to the use in dairy products.
410
410
カロブビーンガム
Carob bean gum
畜産物の加工品に使用する場合にあっては、乳製品又は食肉の加工品に使用するものに限ること。
When used in processed products of livestock origin, limited to the use in dairy products or processed meat products.
412
412
グアーガム
Guar gum
畜産物の加工品に使用する場合にあっては、乳製品、缶詰肉又は卵製品に使用するものに限ること。
When used in processed products of livestock origin, limited to the use in dairy products, canned meats, or egg products.
413
413
トラガントガム
Tragacanth gum
414
414
アラビアガム
Gum arabic
乳製品、食用油脂又は菓子類に使用する場合に限ること。
Limited to the use in dairy products, edible oils or fats, or confections.
415
415
キサンタンガム
Xanthan gum
畜産物の加工品に使用する場合にあっては、乳製品又は菓子類に使用するものに限ること。
When used in processed products of livestock origin, limited to the use in dairy products or confections.
416
416
カラヤガム
Karaya gum
畜産物の加工品に使用する場合にあっては、乳製品又は菓子類に使用するものに限ること。
When used in processed products of livestock origin, limited to the use in dairy products or confections.
カゼイン
Casein
農産物の加工品に使用する場合に限ること。
Limited to the use in a processed products of plant origin.
ゼラチン
Gelatin
農産物の加工品に使用する場合に限ること。
Limited to the use in a processed products of plant origin.
440
440
ペクチン
Pectin
畜産物の加工品に使用する場合にあっては、乳製品に使用するものに限ること。
When used in processed products of livestock origin, limited to the use in dairy products.
エタノール
Ethanol
畜産物の加工品に使用する場合にあっては、食肉の加工品に使用するものに限ること。
When used in processed products of livestock origin, limited to the use in processed meat products.
307b
307b
ミックストコフェロール
Tocopherol concentrate, mixed
畜産物の加工品に使用する場合にあっては、食肉の加工品に使用するものに限ること。
When used in processed products of livestock origin, limited to the use in processed meat products.
322
322
レシチン(植物レシチン、卵黄レシチン、分別レシチン、ヒマワリレシチン)
Lecithin (plant lecithin, egg yolk lecithin, fractionated lecithin, sunflower lecithin)
漂白処理をせずに得られたものに限ること。また、畜産物の加工品に使用する場合にあっては、乳製品、乳由来の幼児食品、油脂製品又はドレッシングに使用するものに限ること。
Limited to only that which has been produced without the use of bleach processing; also, when used in processed products of livestock origin, limited to the use in dairy products, milk-derived foods for children, edible oils or fats, or dressings.
553iii
553iii
タルク
Talc
農産物の加工品に使用する場合に限ること。
Limited to the use in processed products of plant origin.
558
558
ベントナイト
Bentonite
農産物の加工品に使用する場合に限ること。
Limited to the use in processed products of plant origin.
559
559
カオリン
Kaolin
農産物の加工品に使用する場合に限ること。
Limited to the use in processed products of plant origin.
ケイソウ土
Diatomaceous earth
農産物の加工品に使用する場合に限ること。
Limited to the use in processed products of plant origin.
パーライト
Pearlite
農産物の加工品に使用する場合に限ること。
Limited to the use in processed products of plant origin.
551
551
二酸化ケイ素
Silicon dioxide
ゲル又はコロイド溶液として、農産物の加工品に使用する場合に限ること。
Limited to the use as a gel or colloidal solution in processed products of pant origin.
活性炭
Activated carbon
農産物の加工品に使用する場合に限ること。
Limited to the use in processed products of plant origin.
901
901
ミツロウ
Beeswax
分離剤として農産物の加工品に使用する場合に限ること。
Limited to the use as a separating medium in processed products of plant origin.
903
903
カルナウバロウ
Carnauba wax
分離剤として農産物の加工品に使用する場合に限ること。
Limited to the use as a separating medium in processed products of plant origin.
木灰
Wood ash
天然物質又は化学的処理を行っていない天然物質に由来するものから化学的な方法によらずに製造されたものに限ること。また、沖縄そば、米の加工品、和生菓子、ピータン若しくはこんにゃくに使用する場合又は山菜類のあく抜きに使用する場合に限ること。
Limited to natural substances or substances derived from natural sources which have not undergone any chemical treatment; also, limited to the use in Okinawa soba noodles, processed rice products, traditional Japanese sweets, century eggs, or konjac, or in the removal of acrid flavors from wild vegetables.
香料
Flavoring
化学的に合成されたものでないこと。
Limited only to those that are not chemically synthesized.
941
941
窒素
Nitrogen
948
948
酸素
Oxygen
290
290
二酸化炭素
Carbon dioxide
酵素
Enzyme
一般飲食物添加物
Substances which are generally provided for eating or drinking as foods and which are used as food additives
次亜塩素酸ナトリウム
Sodium hypochlorite
食肉の加工品に用いる動物の腸の消毒用又は卵の洗浄用に限ること。
Limited to use only for the purpose of disinfecting the intestines of livestock animals for the processed meat products or cleaning eggs.
次亜塩素酸水
Hypochlorous acid water
農産物の加工品に使用する場合(食塩水(99%以上の塩化ナトリウムを含有する食塩を使用したものに限る。)を電気分解して得られた次亜塩素酸水を使用する場合に限る。)又は食肉の加工品に用いる動物の腸の消毒若しくは卵の洗浄に使用する場合に限ること。
Limited to the use in processed products of plant origin (but only if hypochlorous acid water that has been produced by electrolyzing salt water (but only salt water whose salt has a sodium chloride content of at least 99%) is used), or in disinfecting animal intestines that are used in processed meat products, or in cleaning eggs.
297
297
フマル酸
Fumaric acid
食肉の加工品に用いる動物の腸の消毒用又は卵の洗浄用に限ること。
Limited to the use in disinfecting animal intestines that are used in processed meat products, or in cleaning eggs.
365
365
フマル酸一ナトリウム
Monosodium fumarate
食肉の加工品に用いる動物の腸の消毒用又は卵の洗浄用に限ること。
Limited to use only for the purpose of disinfecting the intestines of livestock animals for the processed meat products or cleaning eggs.
オゾン
Ozone
農産物の加工品に使用する場合又は食肉の加工品に用いる動物の腸の消毒若しくは卵の洗浄に使用する場合に限ること。
Limited to use only for the purpose of disinfecting the intestines of livestock animals for the processed meat products or cleaning eggs.
460ii
460ii
粉末セルロース
Powdered cellulose
ろ過助剤として農産物の加工品に使用する場合に限ること。
Limited to the use as a filter aid in processed agricultural products.
(注) INS番号:食品添加物の国際番号付与システムにより付与された添加物の番号
(Note) "INS number": The number given to the additives under the International Numbering System for Food Additives.
別表2 薬剤
Appended Table 2 Chemical Agents
薬剤
Chemical agents
基準
Criteria
除虫菊抽出物
Pyrethrum extract
共力剤としてピペロニルブトキサイドを含まないものに限ること。また、農産物に対して病害虫を防除する目的で使用する場合を除く。
Limited to those containing no piperonyl butoxide as a synergist. Excluding cases in which it is used on plant products for the purpse of controlling pests and diseases.
ケイソウ土
Diatomaceous earth
ケイ酸ナトリウム
Sodium silicate
農産物に対して病害虫を防除する目的で使用する場合を除く。
Excluding cases in which it is used on plant products for the purpse of controlling pests and diseases.
重曹
Sodium bicarbonate
二酸化炭素
Carbon dioxide
カリウム石鹸(軟石鹸)
Potassium soap (soft soap)
農産物に対して病害虫を防除する目的で使用する場合を除く。
Excluding cases in which it is used on plant products for the purpse of controlling pests and diseases.
エタノール
Ethanol
農産物に対して病害虫を防除する目的で使用する場合を除く。
Excluding cases in which it is used on plant products for the purpse of controlling pests and diseases.
ホウ酸
Boric acid
容器に入れて使用する場合に限ること。また、農産物に対して病害虫を防除する目的で使用する場合を除く。
Limited to the use after being put in a container. Excluding cases in which it is used on plant products for the purpse of controlling pests and diseases.
フェロモン
Pheromone
昆虫のフェロモン作用を有する物質を有効成分とする薬剤に限ること。また、農産物に対して病害虫を防除する目的で使用する場合を除く。
Limited to chemical agents containing a substance having insect pheromone action as the active ingredient. Excluding cases in which it is used on plant products for the purpose of controlling pests and diseases.
カプサイシン
Capsaicin
忌避剤として使用する場合に限ること。また、農産物に対して病害虫を防除する目的で使用する場合を除く。
Limited to those used as a repellent. Excluding cases in which it is used on plant products for the purpse of controlling pests and diseases.
ゼラニウム抽出物
Geranium extract
忌避剤として使用する場合に限ること。また、農産物に対して病害虫を防除する目的で使用する場合を除く。
Limited to those used as a repellent. Excluding cases in which it is used on plant products for the purpse of controlling pests and diseases.
シトロネラ抽出物
Citronella extract
忌避剤として使用する場合に限ること。また、農産物に対して病害虫を防除する目的で使用する場合を除く。
Limited to those used as a repellent. Excluding cases in which it is used on plant products for the purpose of controlling pests and diseases.
(注) 薬剤の使用に当たっては、薬剤の容器等に表示された使用方法を遵守すること。
(Note) Chemical agents are to be used in accordance with the instructions described on the packaging.
附 則
Supplementary Provisions
(施行期日)
(Effective Date)
1 この告示は、公布の日から起算して三十日を経過した日から施行する。
(1) This public notice comes into effect as of the date on which 30 days have elapsed from the date of promulgation.
(経過措置)
(Transitional Measures)
2 この告示の施行の日から起算して三月を経過した日までに行われる有機農産物加工食品の格付については、この告示による改正前の有機農産物加工食品の日本農林規格の規定の例によることがでる。
(2) The grading of organic processed foods of plant origin carried out by the date on which three consecutive calendar months have elapsed from the date on which this public notice came into effect may be governed by the provisions of the Japanese Agricultural Standard for Organic Processed Foods of Plant Origin prior to amendment by this public notice.
附 則 (平成一八年二月二八日農林水産省告示第二一〇号) 抄
Supplementary Provisions (Public Notice of the Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries No. 210 of February 28, 2006) (Extract)
(施行期日)
(Effective Date)
1 この告示は、平成十八年三月一日から施行する。
(1) This public notice comes into effect as of March 1, 2006.
(農林物資についての検査方法に関する経過措置)
(Transitional Measures Related to Inspection Methods for Agricultural and Forestry Products)
4 改正法の施行の際現に旧法第十四条第一項の規定により、条例で定めるところにより農林物資の格付に関する業務を行っている都道府県、独立行政法人農林水産消費技術センター、旧登録格付機関、旧認定製造業者(改正法附則第六条第一項に規定する旧認定製造業者をいう。)、旧登録外国格付機関又は旧認定外国製造業者(改正法附則第十二条第一項に規定する旧認定外国製造業者をいう。)で、改正法附則第三条第一項、第四条第一項、第五条第一項、第六条第一項、第十一条第一項又は第十二条第一項の規定に基づき格付を行うものについては、この告示による改正前の第二から第十九まで、第二十一、第二十二、第三十三及び第四十に掲げる告示の規定は、なおその効力を有する。
(4) The provisions of the public notices set forth in No. 2 through 19, No. 21, No. 22, No. 33, and No. 40 as before their amendment by this public notice remain in effect for a prefectural government, Food and Agricultural Materials Inspection Center, former registered grading organization, former certified manufacturer (meaning a former certified manufacturer as provided in Article 6, paragraph (1) of the Supplementary Provisions of the amending Act), former registered foreign grading organization, or former certified foreign manufacturer (meaning a former certified foreign manufacturer as provided in Article 12, paragraph (1) of the Supplementary Provisions of the amending Act) that, pursuant to Article 14, paragraph (1) of the former Act, is engaged in performing operations related to the grading of agricultural and forestry products pursuant to Prefectural Ordinance at the time the amending Act enters into effect, and that performs grading operations pursuant to Article 3, paragraph (1); Article 4, paragraph (1); Article 5, paragraph (1); Article 6, paragraph (1); Article 11, paragraph (1); or Article 12, paragraph (1) of the Supplementary Provisions of the amending Act.
附 則 (平成一八年一〇月二七日農林水産省告示第一四六四号) 抄
Supplementary Provisions (Public Notice of the Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries No. 1464 of October 27, 2006) (Extract)
(施行期日)
(Effective Date)
1 この告示は、公布の日から起算して三十日を経過した日から施行する。
(1) This public notice comes into effect as of the date on which 30 days have elapsed from the date of promulgation.
(経過措置)
(Transitional Measures)
2 この告示の施行の日から起算して一年を経過した日までに行われる有機加工食品の格付については、この告示による改正前の有機加工食品の日本農林規格の規定の例によることができる。
(2) The grading of organic processed foods carried out by the date on which one year has elapsed from the date on which this public notice came into effect may be governed by the provisions of the Japanese Agricultural Standard for Organic Processed Foods prior to amendment by this public notice.
改正文・附則 (平成二四年三月二八日農林水産省告示第八三四号) 抄
Supplementary and Amended Provisions (Public Notice of the Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries No. 834 of March 28, 2012) (Extract)
① 平成二十四年四月二十七日から施行する。
1) The provisions come into effect as of April 27, 2012.
② この告示の施行の際現にこの告示による改正前の有機加工食品の日本農林規格により格付の表示が付された有機加工食品については、なお従前の例による。
2) Previous provisions and practices continue to govern organic processed foods to which a grade label has been affixed at the time of the enforcement of this public notice under the Japanese Agricultural Standard for Organic Processed Foods prior to amendment by this public notice.
改正文 (平成二七年三月二七日農林水産省告示第七一四号) 抄
Amended Provisions (Public Notice of the Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries No. 714 of March 27, 2015) (Extract)
平成二十七年四月一日から施行する。
The provisions come into effect as of April 1, 2015.
改正文 (平成二八年二月二四日農林水産省告示第四八九号) 抄
Amended Provisions (Public Notice of the Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries No. 489 of February 24, 2016) (Extract)
平成二十八年三月二十五日から施行する。
The provisions come into effect as of March 25, 2016.
改正文 (平成二九年三月二七日農林水産省告示第四四四号) 抄
Amended Provisions (Public Notice of the Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries No. 444 of March 27, 2017) (Extract)
平成二十九年四月二十六日から施行する。
The provisions come into effect as of April 26, 2017.
改正文 (平成三〇年三月二九日農林水産省告示第六八三号) 抄
Amended Provisions (Public Notice of the Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries No. 683 of March 29, 2018) (Extract)
平成三十年四月一日から施行する。
The provisions come into effect as of April 1, 2018
改正文 (令和元年六月二七日農林水産省告示第四七五号) 抄
Amended Provisions (Public Notice of the Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries No. 475 of June 27, 2019) (Extract)
不正競争防止法等の一部を改正する法律の施行の日(令和元年七月一日)から施行する。
The provisions come into effect as of the date on which the Act Partially Amending the Unfair Competition Prevention Act and Related Acts come into effect (July 1, 2019).
改正文 (令和二年七月一六日農林水産省告示第一三八五号) 抄
Amended Provisions (Public Notice of the Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries No. 1385 of July 16, 2020) (Extract)
令和二年七月十六日から施行する。
The provisions come into effect as of July 16, 2020.